Ook met Biden krachtiger EU nodig

08/11/2020

De Europese Unie zal ook met Joe Biden als Amerikaanse president hard moeten werken aan een zelfstandige positie op het geopolitieke toneel. De Democraat zal de harde lijn tegen China van Trump waarschijnlijk grotendeels voortzetten, en in die conflicten moet Brussel de eigen positie goed bewaken. Dat is namelijk enorm belangrijk voor de van internationale handel afhankelijke Nederlandse economie, zei voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversvereniging VNO-NCW.

"Of het nou Trump of Biden is die president van Amerika is, Europa zal nog krachtiger moeten worden", zei Thijssen in de talkshow WNL op Zondag.

"De Verenigde Staten zijn extreem belangrijk voor Nederland en Europa. De VS is ook een van de grootste investeerders, misschien wel dé grootste investeerder, in Nederland. Die relaties zijn ongelooflijk relevant", legde Thijssen uit. Ze noemt het een goede zaak dat Biden het belang van samenwerking onderkent. President Donald Trump zocht juist vaak conflicten op handelsgebied, ook met traditionele bondgenoten als de EU. Lees hier verder.